Om een nieuw blogbericht te maken ga je in het menu aan de rechterkant naar de pagina ‘Berichten‘ ,‘Nieuw bericht‘. Je komt nu op een pagina die er ongeveer zo uitziet, maar dan nog zonder tekst.

blog1

  1. Bij Titel Bericht vul je de Titel in.
  2. In het tekstvlak schrijf en bewerk je je tekst, net als bij een gewone pagina (zie teksen bewerken)
  3. Meestal zie je in het overzicht van je artikelen alleen een samenvatting, gevolgd door een ‘lees meer‘, waarop je kunt klikken om het hele artikel te krijgen. Je begint het bericht met deze samenvatting en voegt daarna een ‘lees meer knop‘ in: klik na de samenvatting op het icoontje waarbij in het voorbeeld hierboven staat ‘lees meer invoegen‘.
  4. Als je een klein bericht wilt plaatsen, dan voeg je deze ‘lees meer‘ niet in, en zie je op het overzicht gewoon het hele bericht staan
  5. Je kunt binnen het bericht gewoon foto’s en video’s etc. plaatsen, net zoals je dit op een pagina doet. Plaats je de foto boven de ‘lees meer‘ dan wordt de foto in sommige gevallen ook in het overzicht getoond.

tags1Aan de rechterkant zie je een menu met o.a. ‘publiceren‘, ‘notatie‘ en daaronder ‘categorieën‘ en ‘tags‘.

Bij Categorieën kun je verschillende categorieën aanmaken, en bij elk bericht kiezen in welke categorie hij geplaatst moet worden. Als je een widget bij je blog hebt met categorieën kunnen mensen op deze manier gemakkelijk door al je artikelen zoeken.

Bij Tags vul je een aantal trefwoorden in die op het bericht slaan, gescheiden door komma’s. Dus bijvoorbeeld:
‘methode, tip, focussen, aandacht’
Als je bij je blog de widget ‘tagwolk‘ hebt staan, dan zie je deze tags naast je blog verschijnen. De tags die het meest gebruikt worden zien er groter uit, dit is een intuïtieve manier voor mensen om door je artikelen te zoeken.

De categorieën, tags en titel van een artikel zijn ook van belang voor Google: Google kent extra waarde toe aan de woorden die je hiervoor gebruikt.

Uitgelichte afbeelding

Als je helemaal naar beneden scrolt, vind je helemaal rechts onderaan de pagina het bovenstaande veld. Hier kun je een ‘uitgelichte afbeelding’ toevoegen. Dit is de afbeelding die in het overzicht van je blogartikelen getoond wordt. Je kunt aanvinken of je wilt dat deze afbeelding ook na de ‘lees meer’ te zien zal zijn, dus op de pagina met het heel blog artikel. Pas op dat je afbeeldingen niet te groot zijn, zeker niet meer dan 1200px breed.

Publiceren
Als je klaar bent met je bericht, klik je bovenaan het rechter menu op de blauwe knop ‘publiceren‘. Als het bericht al gepubliceerd is en je hebt iets aan het bericht veranderd dan kies je hier voor ‘bijwerken‘. Je kunt hier ook een datum opgeven waarop je wilt dat het bericht geplaatst wordt.

Een blog artikel aanpassen of verwijderen

Als je links in het menu kies voor ‘Berichten‘ en ‘Alle berichten‘ krijg je een overzicht van alle artikelen. Als je met je muis over de titel van het bericht gaat kun je kiezen voor ‘bewerken, prullenbak of verwijderen‘.