De meeste pagina’s hebben aan de zijkant links of rechts, naast de hoofdtekst, een smallere kolom met hierin een foto en een quote, of een plaatje. De blokjes die in deze zijkant kolom staan heten ‘widgets‘. Je kunt een widget aanmaken, veranderen of aan een pagina toevoegen door in het linker menu te gaan naar ‘Weergave‘ en daarna naar ‘Widgets‘.

wid1

Rechts op deze pagina zie je een blok met ‘Hoofdsidebar‘.
In dit blok zie je de verschillende ‘widgets‘ staan die in je website zitten. Soms hebben ze een titel, dan zijn ze makkelijk te herkennen, maar soms zie je boven een widget alleen de tekst ‘Visuele bewerker‘ of ‘Tekst‘ staan, zoals in dit voorbeeld.

 • Om te zien welke widget het is, klik je op het kleine pijltje rechts naast de knop met ‘Visuele bewerker‘ of ‘Tekst‘ erop. Dit klapt nu open.

wid2

 • Je kunt hier de foto en de tekst zien de geplaatst is in deze widget, en je kunt het bewerken op dezelfde manier zoals je een pagina bewerkt (pag. 4.)
 • Vul geen titel in, anders komt er een titel boven de widget te staan. Tenzij je graag een titel wilt. Omdat de widget geen titel heeft, weet je niet meteen op welke pagina hij geplaatst wordt. Je kunt het wel herkennen aan de foto en tekst, of je scrolt naar beneden tot je ziet ‘Target by URL‘ (zie figuur)
  Scrol naar beneden tot je komt bij ‘target by URL‘

widget3

 • Hier zie je op welke pagina deze widget geplaatst is, in dit geval de pagina ’individueel’.
 • Als je een widget van een bepaalde pagina wilt verwijderen, haal dan hier de naam van de pagina weg en klik op ‘opslaan‘.
 • Als je deze widget aan een andere pagina wilt toevoegen, moet je hier de naam van de pagina invullen, zoals hij in de Url genoemd wordt. Zie uitleg hieronder.

De URL van een pagina
Elke pagina heeft een eigen ‘URL‘, een eigen ‘adres op het internet‘. Je vindt dit adres bovenin je browser als je op de pagina van je website staat, dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

url1
De URL van deze pagina is ‘www.lauravisser.nl/producten‘.

 • Om een widget aan een pagina toe te voegen heb je alleen de tekst nodig die achter je domeinnaam staat, in dit geval dus alle tekst die komt na ‘www.lauravisser.nl‘ en dat is ‘producten‘.
 • Sommige pagina-URL’s zijn langer, bijvoorbeeld bijv de URL
  ‘http://www.lauravisser.nl/fotografie/hoe-maak-je-een-goede-profielfoto‘
  In dit geval moet je alle tekst invullen die na ‘www.lauravisser.nl/‘ komt, dus
  ‘fotografie/hoe-maak-je-een-goede-profielfoto ‘.

Als je dit invult in de widget ziet dat er zo uit:

widget4

 • In dit voorbeeld komt de widget op twee pagina’s, de pagina ‘individueel‘ en de pagina ‘fotografie/hoe-maak-je-een-goede-profielfoto’.
  Begin elke nieuwe pagina waar je de widget aan wilt toevoegen op een nieuwe regel.
 • Wil je dat de widget alleen op de pagina ‘fotografie/hoe-maak-je-een-goede-profielfoto ‘ komt, haal dan de tekst ‘individueel‘ weg.
  Klik daarna op ‘opslaan‘.

De volgorde van de widgets veranderen
Als er meerdere widgets op een pagina staan kun je kiezen welke widget je bovenaan wilt hebben. Ook kun je voor jezelf de volgorde van de widgets in de editor veranderen, zodat ze bijvoorbeeld overeenkomen met je menustructuur.

 1. Om een widget naar boven of naar beneden te verplaatsen zorg je er eerst voor dat hij ‘gesloten is‘, zodat je alleen een balkje ziet, met ‘tekst‘ of ‘visuele bewerker‘ erop, en niet de inhoud van de widget. Om de widget te sluiten klik je op het pijltje naast de tekst ‘visuele bewerker‘ of ‘tekst‘, bovenaan de widget.
 2. Dan klik je op het balkje en houd je muisknop ingedrukt. Zo kun je deze widget naar boven of naar beneden slepen. Dat ziet er ongeveer zo uit:

wid5