Bij sommige wordpress websites is de tekst opgemaakt in kolommen, en kun je kolommen invoegen. De tekst op een pagina is verdeeld over twee kolommen, dan weet je dat je zo’n website hebt. Bij deze websites moet je, als je een nieuwe pagina maakt, ook zelf de kolommen toevoegen.  dat doe je als volgt.

shortcodeKlik op de nieuwe pagina bovenaan het tekstvak op het icoontje ‘add a shortcode’

 

Nu krijg je een popup menu:

short2

Kies voor ‘columns’ en je krijgt dit:

short3

bovenaan kies je voor het aantal kolommen. meestal kies ik hier 4, ook als ik maar 2 kolommen ga vullen met tekst. dit geeft wat extra ruimte links en rechts naast de tekst, dat vind ik mooier. Je schuift het tweede en derde blauwe schuifjes iets naar buiten, zodat je dit krijgt:

short4

Nu klik je op ‘insert’. De kolommen zijn toegevoegd aan de pagina. Helaas sluit het venster niet automatisch, je moet zelf even in het donkere gebied naast het venster klikken, dan gaat het venster dicht en zie je dit in je tekstveld staan:

short5Er is nu wat code in je tekstveld verschenen. Laat de code gewoon staan, je kunt tussen de codes je tekst zetten, op de plekken waar staat ‘Content goes here’. Bij 4 kolommen heb je 4x ‘content goes here’. We willen alleen de eerste en de laatste kolom leeg laten, voor wat extra ruimte aan de buitenkant. Om dit te bereiken voeg ik in de eerste en laatste kolom een ‘leeg plaatje’ toe. De tekst ‘Content goed here’ haal ik in de eerste en laatste kolom weg. Het lege plaatje voeg je toe door met je muis op de plek te staan waar in de eerste kolom staat ‘Content goed here’ en dan boven je tekstveld op ‘media toevoegen’ te klikken. Uit je media bibliotheek kies je het plaatje dat heet ‘leeg.png’, waarschijnlijk een beetje onderaan.

Ook bij de laatste kolom de ik dit. De twee middelste kolommen kan ik nu vullen met tekst.

3 of 4 kolommen
Je kunt er ook voor kiezen op een pagina gewoon 4 kolommen met tekst te gebruiken, of 1 , 3 of 6, dat is natuurlijk aan jou. Ik heb zelf een voorkeur voor deze pagina’s met vier kolommen en de buitenste twee leeg.