Komt je nieuwsbrief wel eens in de spam terecht?

Dan is het goed mogelijk dat de instellingen van je mailprovider niet goed staan.

Authentiseer je e-mailadres

Als je voor je nieuwsbrieven gebruik maakt van een mailprovider, zoals MailChimp, dan is het belangrijk dat je je account bij MailChimp ‘geauthentiseerd’ hebt. Dit betekent dat je MailChimp toestemming geeft om namens jou een e-mail te versturen naar jouw klanten. Dit moet zowel bij MailChimp, als bij je host, via de zogeheten DNS records.

Als je dit niet gedaan hebt, dan is de kans groot dat je nieuwsbrief bij de spam terecht komt. Het mailprogramma van je klant ziet namelijk een e-mail, die komt van MailChimp, maar die zegt dat hij komt van jouw e-mail adres. Mailprogramma’s zijn hier heel gevoelig voor, ze zullen in veel gevallen jouw e-mail als ‘verdacht’ merken.

Het is zelfs zo, dat als je veel nieuwsbrieven stuurt, die niet ‘geauthentiseerd’ zijn, je hele e-mailadres, of domeinnaam op een verdachte lijst kan komen, waardoor mailprogramma’s zoals gmail of hotmail al jouw e-mails voortaan verdacht gaan vinden, ook je gewone e-mail.

E-mail goed instellen is steeds belangrijker. Zo’n 90% van alle e-mails die verstuurd worden zijn spam*. Voor elke e-mail die jij ontvangt heeft je e-mailprogramma er zo’n 9 tegengehouden. E-mailprogramma’s werken met heel geavanceerde spamfilters, die alle e-mails nakijken, om zoveel mogelijk spam tegen te houden. Het fijne is dat je hierdoor niet zoveel spam krijgt. Het nadeel is, dat je eigen e-mail soms onterecht als spam gezien wordt.

Wat kun je doen om je nieuwsbrief niet in de spambox te laten komen?

Naast de authenticatie zijn er nog een aantal dingen om op te letten, zodat je nieuwsbrief niet als spam gezien wordt.

  • Het onderwerp moet niet te lang zijn, max 40 tekens
  • Gebruik geen woorden die veel gebruikt worden in typische spam, zoals ‘gratis, voordeel, nu, verdien, deal, etc’
  • Zet geen teksten in HOOFDLETTERS
  • Gebruik geen extra leestekens zoals !! of ??, maak een tekst die zo ‘normaal’ mogelijk geschreven is
  • Gebruik niet teveel kleuren, plaatjes, of links naar andere websites
  • Personaliseer je e-mail, zodat er bijvoorbeeld ‘beste Laura’ boven staat.

Doe je alles goed?

Dan heb je nog kans dat sommige nieuwsbrieven in de spam terecht komen. Elk mailprogramma (zoals Outlook, Gmail, Hotmail etc) heeft zijn eigen regels voor wat hij als spam aanziet, en het ene programma is strenger dan het andere. Je kunt niet voorkomen dat je e-mails soms in de spam terecht komen, maar je kunt wel  zo veel mogelijk e-mail goed laten aankomen, met de bovenstaande tips.

*bron: Wiki